Системата Пилатес

Пилатес е система за безопасни упражнения, които могат да се изпълняват от хора от всички възрасти и такива, които дълго време не са имали физическа активност.

Колкото повече остаряваме, толкова по-малко физически упражнения правим. И колкото повече време минава, става все по-трудно да започнем.
Но колкото повече остаряваме, толкова по-важни стават физическите упражнения за телата ни.

Проблеми, причинени от неправилна стойка, наднормено тегло, слаб мускулен тонус, съответно болки в ставите, остеопороза, слаба циркулация, безсъние и липса на енергия, с годините се изострят.

Пилатес са нежни упражнения, които не ви карат да се запъхтите и не натоварват сърцето и белите дробове. Нека обаче привидната лекота не ви заблуждава, че с тези упражнения няма да постигнете желания ефект.

Упражнявайте се със свое собствено темпо и ще изградите издържливост, сила, гъвкавост; ще се сдобиете с издължени, силни мускули. Прецизността и контрола, с които се изпълняват упражненията, намаляват риска от травми.
Принципите на пилатес са в изграждане на силна коремна, тазова и гръбна мускулатура. Резултатът е тонизирано тяло и добра стойка.
Много медицински експерти са на мнение, че когато тялото е балансирано с правилна стойка и добра вътрешна мускулна поддръжка, несъзнателните човешки функции, като дишане, храносмилане, отделителна функция се повлияват положително.
Дихателните техники са важна част от пилатес. Помагат да се достави кислород до всяка клетка на тялото и повишават енергийното ниво.
След заниманията с пилатес сте физически и прихически релаксирани и тонизирани.

Артрит, остеопороза и пилатес

Пилатес е особено ефикасен при болки в гърба, изкълчвания, ставни възпаления, артрит, напрежения в тялото.

След няколко занимания диапазона на движенията ви ще нарастне и ще забележите намаляване на болките и неприятните усещания, които са ви съпътствали дълго време.

С подобряване циркулацията на кръвта, се повишава костната плътност. Това е важно не само за страдащите от остеопороза, но и за тези които искат да я избегнат.

Освен това, записвайки се на курс по пилатес, имате възможност да намерите нови приятели.
Може да изпълнявате упражненията и в къщи. На пазара има книги и програми с пилатес.

Джоузеф Пилатес умира на 87 годишна възраст, но тялото му е било като на много по-млад човек. До смъртта си той е водил много активен начин на живот.
През 1965г. казва: “Трябва да съм прав. Без лекарства, без травми и възпаления през целия ми живот. Цялата страна, целият свят трябва да правят упражненията ми. Ще бъдат по-щастливи!”

Up to 75% Off