Петте елемента: Вода

Като елемент, водата се отнася към ин, женското начало. Във фън шуй водата се асоциира с емоциите и мъростта, произлизаща от душата.

Цветът на водата е черен, посоката – север.

Както знаем, Feng shui означава “вятър и вода”, от това следва, че водата е елемента с най-голямо значение в живота ни. Вятърът разпръсква чи, а водата я задържа.

Фенг шуи, Петте елемента, Вода

Планетата ни е покрита с повече вода, отколкото суша. Нашите тела, се състоят основно от вода.

Във фенг шуй, водата се свързва с просперитета. За да работи в наша полза, тя трабва да се движи или да пада. Най-често се използва под формата на фонтан или аквариум. Дори съвсем малка декорация с елемент вода, може да донесе голяма полза. Много важно е да поддържате водата чиста. Застоялата, мръсна вода не носи нищо хубаво, дори може да навреди.

За външна декорация, водата може да се използва за басейни, фонтани, изкуствени езерца и реки, важното е да се поддържа чиста и да се движи.

Рибите в аквариума помагат на водата да циркулира. На мандарински, думата “риба” се произнася по същия начин, като думата “излишък”. Най-добрият начин да постигнете богатство и благополучие, дори в излишък, е да се сдобиете с аквариум с рибки.

Местоположението на аквариума също е важно. Най-добре е да се сложи в дневната. Не се препоръчва аквариум в спалнята, тъй като аквариумът с рибки символизира движение, а спалните трябва да са тихи и спокойни места.

Във фенг шуи се избягват острите ъгли и като най-добра форма за аквариум се препоръчва кръга. Кръгът се отнася към елемента метал, а металът се комбинира добре с водата.

Водата може да заздрави отношенията ви с хората, да ви донесе нови връзки, да помогне за просперитета на дома. Запомнете, че ако използвате фонтан, той трябва да е направен от метал. Ако е направен от друг елемент, ще блокира положителното влияние на водата.

Хората, родени под влиянието на елемента вода, притежават флуидността на река, която определя тяхната сила и тих чар. Те са креативни, интуитивни, дипломатични и умеят да проникват в хората и да ги убеждават, както водата прониква навсякъде.

Фенг шуй създава хармония и баланс между човешкото тяло, ум, дух и околната среда. Но не бива да се концентрираме само върху физическия аспект. Преди да започнем да създаваме хармония извън нас, трябва да открием хармонията в себе си.

Up to 75% Off