Как да предпазим децата от слънцето?

Децата са по-уязвими за вредното въздействие на слънчевите лъчи. Няколко сериозни слънчеви изгаряния в детска възраст могат да удвоят вероятността от развитие на тежка форма на рак на кожата. Най-добрите слънцезащитни продукти са шапка и тениска. След това идва защитата със слънцезащитен крем, който е ефективен и безопасен.
Специални предпазни мерки за бебета и деца:


Слънцезащита от iHerb

Бебета

Доколкото е възможно, деца под 6 месеца, трябва да се държат далеч от пряка слънчева светлина. Кожата им все още не е защитена от меланин. Така че, когато сте навън:

Обличайте бебето с дрешки от плътен плат, но със свободна кройка и не забравяйте шапката за слънце.
Поставяйте детската количка така, че детето да е на сянка или използвайте специално пригоден чадър за количката, ако не можете да седнете на сенчесто място.
Избягвайте обедното слънце - излизайте в ранните сутрешни часове или късно следобед.
Спазвайте предупрежденията за безопасност на слънцезащитните продукти - Повечето производители съветват да не се използват слънцезащитни продукти за бебета под 6 месечна възраст, или съветват родителите да се консултират с лекар. Американската академия по педиатрия казва, че в краен случай може да се използва слънцезащитен продукт в малки количества, когато не може да бъде осигурена сянка.

Малки и по-големи деца

Слънцезащитните продукти са съществена част от всеки ден, прекаран на слънце. Трябва да се има пред вид, че кожата на малките деца е особено чувствителна към химическите алергени, както и към UV лъчите. Съобразете се със следните съвети, при избора на слънцезащитни продукти:

Тествайте слънцезащитния продукт, като намажете малко количество от вътрешната страна на китката на детето. Ако се появи дразнене или обрив, опитайте с друг продукт.
Намажете обилно и нанасяйте често, особено ако детето си играе във водата или се изпотява много.
Ако детето ви посещава детска градина или училище, занесете слънцезащитен продукт, говорете с възпитателите и учителите и настоявайте да го нанасят на детето ви, когато имат занимания на открито.

Информирайте се предварително за училището или детската градина:
Каква е политиката им за предпазване от слънцето?
Има ли сянка на детската площадка?
Има ли дейности, свързани с излизане по обед?
Понякога учебните и детските заведения не осигуряват на децата ни нужната защита от слънчевите лъчи. Но децата са наши и ние сме тези, които трябва да настояваме за тяхната безопасност.

Тийнейджъри

Тийнейджърите, мечтаейки за бронзов загар, са склонни да прекаляват с престоя на слънце, посещават солариуми или използват продукти за изкуствен тен.
Не е добра идея!
Изследователи вярват, че по-продължителното излагане на UV лъчи може да е причина за значително увеличената честота на диагностициран меланом сред жените, родени след 1965 година. Солариумите излагат кожата на 15 пъти по-силно UV лъчение от това на слънцето и вероятно са допринесли за по-честата поява на меланом. Много от химикалите в продуктите за искуствен тен не са тествани за безопасност; основната съставка - dihydroxyacetone не е одобрена от FDA за употреба в козметиката за зоната около очите.

Тен не означава здраве!
Още няколко съвета за тийнейджъри:
Направете използването на слънцезащитен продукт навик преди и по време на всяка дейност на открито.
Снабдете се със слънцезащитни дрехи, шапки и слънчеви очила, които ви харесват и ще носите с удоволствие.
За родителите на тийнейджърите: Бъдете добри модели за подражание - нека вашия тийнейджър види, че вие също имате добра защита от слънцето.

източник: http://www.ewg.org/2010sunscreen/top-sunscreen-tips/

Up to 75% Off