Парабени, сулфати - Кои съставки да избягваме в козметиката?

Avalon Organics

По-голяма част от продуктите ни за лична хигиена, козметиката, дори и храната съдържат съставки, които, както се оказва не само не са полезни, но и са вредни за здравето ни. Все повече хора се ориентират към така наречените еко или органични продукти, които изпълняват предназначението си, без да нанасят вреда.

За да ограничим вредните химикали в ежедневието си, трябва да знаем кои съставки да избягваме. Не е достатъчно например, да си купите шампоан без сулфати /sodium lauryl sulfate/, за да бъдете спокойни, че продуктът няма да навреди на здравето ви. Конвенционалната козметика обикновено съдържа следните съставки, който трябва да избягваме:

Парабени - Methylparaben, Benzylparaben, Isobutylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, използват се като консерванти. Парабените имитират естрогенна активност в телата ни и това води до нарушаване на хормоналния баланс. Хормоналният дисбаланс може да причини хронична умора, депресия, затлъстяване, репродуктивни проблеми и много други. Употребата на парабени носи риск от увеличаване на възможността за появата на рак на кожата или на гърдата, алергични реакции, преждевременно остаряване /и това в козметика против бръчки!?/.
Едно от най-неприятните неща относно парабените е, че те имат комулативен ефект. Това означава, че колкото повече продукти, съдържащи парабени използваме и колкото по-дълго ги използваме, толкова по-сериозно влияние ни оказват.
Разбира се, има натурални и безвредни алтернативи, които могат да заменят парабените като консерванти. Това са натурален витамин Е, калиев сорбат, екстракт от семена на грейпфрут, аскорбинова киселина.

Нефтопродукти - propylene glycol, ethylene oxide, ethylene glycol, isopropyl alcohol, oxybenzone, benzophenone, benzoic acid. Някой от тях може да причинят рак, хормонален дисбаланс, алергии, астма, затлъстяване и т.н.

Сулфатите – sodium lauryl sulfate са вредни за кожата, дразнят скалпа, може да причинят косопад и преждевременно остаряване на кожата.

DEA, TEA, MEA – проявяват карциногенна активност.

Синтетични аромати и оцветители – ако на етикета видите изписано само аромат, парфюм, оцветител, без да е посочен източника, по-добре ги избягвайте. Под общото наименование аромат, парфюм, оцветител могат да се крият множество опасни химикали. Може да са токсични, алергени и т.н.

Това съвсем не е пълен списък на съставките, които трябва да избягвате. За щастие има много онлайн източници, които може да използвате за справка. Един от тях е EWG’s Skin Deep.

Другият проблем е, че наистина натурални и безвредни продукти е трудно да се намерят на родния пазар. Една от алтернативите е онлайн пазаруването. Един от най-големите световни сайтове за натурални продукти е Iherb и доставката до България е само 4$.

Up to 75% Off